Internationaal paspoort & visums

Door het vrije verkeer van personen, diensten en goederen binnen de EU zouden we haast vergeten dat er in landen buiten de EU andere regels gelden. Sommige landen eisen een visum voor vertrek, in andere dien je dan weer een visum bij aankomst aan te schaffen en dan zijn er ook landen waar je geen visum nodig hebt mits je verblijf niet langer is dan een bepaalde periode (soms 30 dagen, soms 90, …). Verder zijn er ook verschillende visums afhankelijk van wat je intenties zijn binnen dat land (reizen/studeren/werken/…). Kortom een hele boel zaken waarmee je rekening dient te houden. Om het gemakkelijk te maken kan je tijdens je voorbereidingen gebruik maken van volgende website:

http://visumcentrale.be

Als je weet welke landen je wilt bezoeken kan je de visums in orde laten brengen door deze instantie, maar daarvoor rekenen ze wel een kost aan. Je kan dit natuurlijk ook zelf doen.

Wat wij deden:

Vooraleer je een visum kan aanvragen heb je natuurlijk eerst een internationaal paspoort nodig. Dit kan je aanvragen op het gemeentenhuis. Wat heb je nodig? Je ID-kaart, enkele pasfoto’s, je vorig paspoort/attest van verlies of diefstal, ongeveer €75. Na de aanvraag op het gemeentehuis, reken je voor de veiligheid zo’n twee weken vooraleer je je paspoort kan gaan afhalen. Normaal heb je je paspoort binnen de 5 werkdagen, maar je weet natuurlijk nooit op welke onvoorziene omstandigheden je kan stuiten. Er bestaat ook een spoedprocedure, maar dat kost uiteraard een pak meer.

Wij gebruikten bovenstaande website om te checken voor welke landen we allemaal een visum nodig hadden en regelden alles zelf. De beste manier om dit te doen is via de overheidssite van elk land in kwestie.

– Indonesië
Omdat we hier minder dan 30 dagen verbleven, moesten we enkel een visum bij aankomst aankopen. Voor een verblijf boven de 30 dagen dien je een visum op voorhand te regelen.

– Australië
Omdat we wilden werken in Australië moesten we een ‘Working Holiday Visa’ aanvragen. Hiervoor moesten we een hele reeks vragen beantwoorden en afhankelijk van je antwoorden besluiten ze of je in aanmerking komt of niet. Als er geen problemen zijn, krijg je zelfs enkele uren later al een mail met de bevestiging.

– VS
Voor de VS moesten we online appliceren voor een ESTA. Net zoals voor Australië dienden we enkele vragen te beantwoorden en als je geschikt wordt geacht, ontvang je binnen enkele uren een bevestigingsmail. Het maximum aantal dagen dat je dan onafgebroken mag rondreizen bedraagt 90 dagen. Even de grens met Canada oversteken geldt nog steeds als onafgebroken, dus dat is geen optie als je langer dan 90 dagen wilt rondtrekken.

– Maleisië, Singapore, Nieuw-Zeeland, Canada, Guatemala, Belize, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Costa Rica
Omdat we in deze landen het maximum aantal verblijfdagen waarvoor geen visum wordt vereist niet hebben overschreden moesten we hiervoor dus geen visum aanschaffen.

Opgelet!

– Reisplannen kunnen gedurende je trip tot meerdere malen wijzigen om welke reden dan ook. Je wilt bijvoorbeeld toch wat langer blijven dan gepland, je budget stribbelt tegen waardoor je genoodzaakt bent om je verblijf in de duurdere landen in te korten en naar minder dure landen te trekken, … Kortom, denk er altijd even aan om te kijken hoe het zit met visums, want dat is snel vergeten als je al aan het reizen bent.