Vaccinaties & malaria

Afhankelijk van welke landen op je lijst staan, dien je de nodige voorzorgen te nemen. Ziekten zoals: gele koorts, hepatitis A/B/C, tetanus, difterie, buiktyfus, meningitis, … die bij ons zelden tot niet voorkomen, kunnen wel degelijk meer vertegenwoordigd zijn in andere landen. Om een duidelijk zicht te krijgen op het risico van bepaalde ziekten in een bepaalde regio kan je jezelf wenden tot volgende website:

http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?l=n&WPID=785&MIID=679

Tegen malaria kan je jezelf echter niet laten vaccineren. Hiervoor bestaat er wel een heel arsenaal aan medicatie die je helpt jezelf te beschermen tegen deze wijd verspreide ziekte.

Wat wij deden:

– Check bovenstaande website en kijk waartegen je dient te worden ingeënt.

– Check het ‘groene boekje’ met inentingen die je tijdens je jeugdjaren hebt gekregen en ga na welke je dient te vernieuwen. Vraag het ook eens aan je huisarts.

– Maak een afspraak met je huisarts om de nodige voorschriften te bekomen OF maak een afspraak met het Instituur voor Tropische Geneeskunde (Het ITG voorziet zelf de vaccins dus dan moet je deze niet zelf gaan kopen)

– Koop je vaccins in de apotheek (n.v.t. als je naar het ITG gaat)

– Maak een afspraak met je huisarts voor de plaatsing van de vaccins

Dat is het stappenplan dat wij hebben doorlopen. De vaccins die wij hebben laten zetten zijn: TediVax (tetanus & difterie), Twinrix (hepatitis A&B), Vivotif (buiktyfus), Meningitec (meningitis), Imovax Polio (polio)

Om ons te beschermen tegen malaria in Indonesië hebben we ervoor gekozen Malarone tabletten in te nemen. Deze dien je 2 dagen voor het betreden van malariagebied in te nemen en je moet ze tot 7 dagen na het verlaten van malariagebied doornemen. Om de kans om gestoken te worden naar het minimale te herleiden maakten we ook gebruik van muggenspray met 40% DEET en een geimpregneerd muskietennet. Een lager percentage aan DEET wordt niet aangeraden aangezien er al een zekere resistentie is opgebouwd.

Opgelet!

– Start op tijd met het vaccineren, aangezien er ziekten bestaan waarvoor je meerdere inentingen nodig hebt en er een zekere periode tussen de verschillende vaccinaties moet zijn. Verder moet je lichaam ook genoeg tijd krijgen om antistoffen aan te maken. Het kan ook zijn dat je verschillende vaccins niet op dezelfde dag mag laten zetten. Probeer er dus voor te zorgen dat je je laatste vaccin een 4 tal maanden voor het uiteindelijke vertrek laat zetten.

– Voor bepaalde ziekten bestaan er vaccins die na een bepaalde periode (bv 2jaar) zijn ‘uitgewerkt’. Controleer dus goed of je nog wel beschermt bent tegen bepaalde aandoeningen.

– Als je je vaccins zelf gaat halen bij de apotheker, bewaar ze dan telkens op een koele plaats. Zeker als je het vaccin op een andere dag laat zetten dan de aankoop. De ijskast biedt hier een uitkomst.

Handig:

– Een goedkoper alternatief om malaria te verkomen is Lariam (Mefloquine). Hierbij neem je een dosis 10 dagen en 3 dagen voor vertrek. Daarna neem je elke week (op dezelfde dag) gedurende je verblijf in malariagebied een dosis. Dit doe je tot 4 weken na het verlaten van malariagebied. Een zekere voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van Lariam. Sommige mensen reageren hier fel op en kunnen psychische bijwerkingen krijgen. Als je Lariam wil gebruiken ter voorkoming van malaria is het handig om op voorhand te testen of de bijwerkingen bij jou optreden.

Er zijn nog vele andere alternatieven, maar dit zou ons te ver leiden. Het is best altijd eerst met je huisarts te overleggen wat de mogelijkheden zijn.